Fedett pihenőhelyeket alakítottak ki a Mecsekerdő területén

2021. 03. 08., Szerző: Mecsekerdő Zrt., Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Fedett pihenőhelyeket alakítottak ki és újítottak fel a Mecsekerdő Zrt. működési területén.

A több mint 40 éves épületeket a vadásztársaság építette, majd megszűnését követően került a Mecsekerdő Zrt. tulajdonába. Az épületek eredeti alaprajzi kialakítása megfelelt ugyan a turistaszállások funkcióinak ellátására, de csak a teljes felújítást követően váltak teljesen működőképessé. Mindegyik épület a Dél-dunántúli Kéktúra Baranya megyei szakaszán található, így ideálisak voltak a túraútvonalhoz kapcsolódó turista-pihenőhely kialakítására.

A felújítás első lépésként az épületek falszerkezeteit érintő, főként a járda és lábazat magasságában tapasztalható vizesedéseket kellett megszűntetni. Ennek érdekében az épületek körül meglévő betonjárdákat felbontották. Utólagos fal- és lábazatszigeteléseket alakítottak ki, majd az épülettől ellejtetett térkőjárdát építve megakadályozták a csapadékvíz falszerkezetbe való bejutását. Az utólagos falszigeteléshez kapcsolódva az épületek teljesen új aljzattal padlószigetelést kaptak. A meglévő ereszcsatorna-rendszer és az azbesztes hullámpala cseréje is megtörtént. Ezekkel a felújításokkal megkezdődött az épületek rehabilitációja, így három új turistaházzal gazdagodott a baranyai kéktúra útvonal.

IV. üzemi ház

A teljes épület előtetővel bruttó 58 m2. Az épületben búbos kemence található, mellyel a ház téliesítését is meg lehetett oldani. Az épület előtt a déli oldalon kislejtésű fából ácsolt előtető készült bitumenes zsindelyfedéssel, alatta térkő burkolattal. A fedett pihenőben kerti bútorokat, rönkpadokat, asztalokat helyeztek el.

IV üzemi ház

IV üzemi ház

Nyárasvölgyi ház

Az épületet jelentős szerkezeti, homlokzati és funkcionális változások nélkül alakították át. A használhatatlan cserépkályhát modern, gyorsan felmelegedő, egyszerűbben kezelhető vaskályhára cserélték, így a téliesítés is megoldott. Az épület bejárati oldala felől kislejtésű fából ácsolt előtető készül bitumenes zsindelyfedéssel. Az előtető végigfut a meglévő lapostető felett, így szűntetve meg a lapostető beázásából eredő épületkárokat. Az előtető alatt térkő burkolat készült. A fedett pihenőbe kerti bútorokat, rönkpadokat, asztalokat helyeztek el.

Nyáras-völgyi ház

Nyárasvölgyi ház

Felsőkövesdi ház

Az északi oldalon a meglévő helyén új betonjárda készült, amely a folyókába vezeti a csapadékvizet. A vizesblokk alatti falkárosodást a tartószerkezeti szakvéleményben jelzett módon megszűntették. A pihenőblokk mellett található fedett szín fedett pihenővé alakult. A meglévő-megmaradó betonburkolat fagyálló lapburkolatot kapott. A fedett pihenőbe kerti bútorokat, rönkpadokat, asztalokat helyeztek.

A Hársas-forrás és az Andorlaki vadászház mellett, valamint az Árpádtetőn és Kantaváron nyolcszögű fedett pihenőket alakítottak ki, amelyek menedéket nyújtanak az eső elől az erdőjáróknak és a Kékkörön haladó turistáknak. A tetővel fedett rész kb. 16 m2, aljzata 15 cm vastag zúzalék. Fő tartószerkezete a nyolc darab oszlop, valamint a középpontban elhelyezett császárfa. Padok 6 mezőben helyezkednek el, konzolos kialakítással. Asztalt két irányban pallózott táblaként 2 cm-es hézagokkal építettek ki, lábakra, valamint a császárfára rögzített alátámasztásra helyezve.

A pihenők mellett 1 db 70 literes fából készült, belső fém tartállyal rendelkező, billenthető hulladékgyűjtőt helyeztek ki.