Felújítások a Mecsekerdő területén

2021. 03. 08., Szerző: Mecsekerdő Zrt., Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Fedett és fedetlen pihenők mellett elöregedett, elhanyagolt forrásokat és egyéb létesítményeket, többek között komposztáló árnyékszékeket alakítottak ki a Mecsekerdő Zrt. működési területén.

A mostani állapotot az eredeti figyelembevételével és a szükséges legkisebb beavatkozás szándékával alkották meg a Betyár-forrásnál (Hosszúhetény) és a Hársas-forrásnál (Pécs). Mindkét esetben a jó megközelítés és vízkivétel biztosítása volt a legfőbb cél, ezt a forrásépítményre értelmezendő egy a meglévőhöz jól illeszkedő és visszafogott épített formával valósították meg.

A kivitelezés során a kifolyócső megközelítését megkönnyítették, mederrel és lábhelyek kialakításával helyi kőből építve, beton kötőanyaggal. Bemosódás elleni védelmet is alkalmaztak. A forrásépítmény csőtakaró részét megújították, a forrás közvetlen közelében fakadó víz gyűjtését szárazon rakott, beásott kövekkel kialakított mederrel szabályozták. A forrástól nem messze lévő pihenőig és a turistaútig tipegőkövekkel biztosították a száraz „átkelést”.

Komposztáló árnyékszékeket alakítottak ki Hosszúhetényben (3 db-ot), Kővágószőlősön és Hetvehelyen. A paraszti kultúrából közismert kertvégi árnyékszékek a száraz toalettek első nemzedékét képezik. Ez a környezetvédelem és a higiénia szempontjából erősen kifogásolható megoldás számos fejlődő országban még ma is tömegesen használatos. A projekt keretében kialakított környezetbarát toalettek azonban alkalmasak a humuszképződés megindításához emberi eredetű szerves nitrogénvegyületek (tehát nem a szervetlen ammónia) és a növényi cellulóz együttes jelenlétével. Még a nyomtatott mintás és illatosított papír sem káros a komposztra. Az elkészült kerti árnyékszékek két aknával és kettős ülőkével rendelkeznek: az egyik akna használatban van, a másikat pihentetik. Használat során az árnyékszékben elhelyezett vödörben megtalálható forgácsból kell 2-3 marék faforgácsot beletölteni. Télen a hideg miatt leáll a komposztálás, ezért először 2-3 év elteltével lehet komposztot kivenni, utána évenként egy alkalommal.

Csőátereszt építettek Tormáson. A műutat keresztező Kékkör-nyomvonal mély árkon halad át. A nyomvonalon található keresztező utat tehergépkocsik is használják, így az áteresz kialakításának erős teherbírással kellett rendelkeznie, ezért vasbeton csőátereszt építettek.

Kialakítottak egy leágazó útvonalat a Tóth forráshoz Kisbesztercén. A Kékkör nyomvonaláról 300 méteres leágazás vezet a forráshoz, amely ezen a szakaszon az egyetlen ivóvízvételi hely. A felső szakaszán a belógó ágakat levágták, és a forrás közelében tereplépcsőzéssel megoldották a járhatóságot. A turistajeleket újrafestették.