Az Országos Kékkör multifunkciós fejlesztése a Gemenc Zrt. működési területén

2015. 04. 14., Szerző: MTSZ, Fotó: Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. az elmúlt egy évtizedben jelentős fejlesztéseket valósított meg külső forrásból, igen nagy volumenű saját forrás hozzáadásával annak érdekében, hogy az illetékességi körébe tartozó területek természeti értékeit, az egyedülálló élővilágot, valamint a tájegység történelmét, az itt élő emberek által létrehozott, az élet minden területére kiterjedő tudást az érdeklődők, az aktív kikapcsolódást, pihenést előnyben részesítők mind magasabb fokon megismerhessék.

A kialakított infrastruktúra változatos, minden korosztály számára, az elvárásokhoz maximálisan igazodva felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek.

Az elmúlt év legjelentősebb közjóléti beruházását a társaság az Országos Kékkör multifunkciós fejlesztését célzó pályázatok keretében végezte, a Dél-Dunántúli és a Dél-Alföldi Régióban, konzorciumi tagként. A projektek az Országos Kékkör Dél-Alföldi és Dél-Dunántúli szakaszának felújítására, a túraútvonalhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére irányultak.

Pályázati forrásból az útvonal felújítására bruttó 20 millió forintot, új pihenőhelyek létrehozására bruttó 14 millió forintot, egyéb létesítmények felújítására bruttó 4,5 millió forintot fordított a társaság. A madármegfigyelő kilátó építése bruttó 7,6 millió forintba, a két új fahíd építése pedig összesen bruttó 18 millió forintba került. A Gemenc Vándorpont épületének kivitelezését bruttó 57 millió forint forrásösszegből valósították meg.

A létesítmények és az útvonal-karbantartás kivitelezése megközelítőleg egy évig tartott, 2013 novemberétől 2014 szeptemberéig.

A Dél-Dunántúli Régióban a megyehatártól (Bács-Kiskun és Tolna megye) egészen Bátaapátiig több mint 25 km útszakasz felújítását, karbantartását végezték el, valamint 2 km-en új szakaszt alakítottak ki.

Országos Kékkör Dél Dunántúli szakaszának felújítása

Az Országos Kékkör Dél-Dunántúli szakaszának felújítása

A megyehatár közelében, Lassi erdei vasút megállóhelyen létesült egy fedett és egy fedetlen pihenőhely, mely közvetlen közelében számos lehetőség nyílik a kikapcsolódásra; játszótér, halászati kiállítás valamint tűzrakóhely várja a kirándulókat, túrázókat. Rövid sétával elérhető a Molnárka-tanösvény is, amely 2014-ben elnyerte „Az Év Ökoturisztikai Létesítménye” címet.

Lassi után a túraútvonal a töltésen halad egészen Keselyűsig, ahol a Gemenc északi kapujaként szolgáló Keselyűsi Fogadóépület mellett kialakítottak egy fedett és egy fedetlen pihenőhelyet az Országos Kékkör multifunkciós fejlesztése keretében. A pihenőhely mellől indul a Sió holtág partján lévő Keselyűsi Tanösvény is.

A pihenőhely a Szekszárd felől érkező vendégek és az EuroVelo 6 kerékpárútra csatlakozók, valamint a Kéktúra nyomvonalon Pörböly felé továbbinduló kerékpárosok, gyalogos túrázók pihenőközpontja.

Fedett pihenőhely a Keselyűsi Fogadóépületnél

Fedett pihenőhely a Keselyűsi Fogadóépületnél

Fedetlen pihenőhely a Keselyűsi Fogadóépületnél

Fedetlen pihenőhely a Keselyűsi Fogadóépületnél

A keselyűsi pihenőhelytől rövid sétával elérhető a projekt keretében létesített, madármegfigyelésre alkalmas kilátó, amely a sárosi vízfelület nyüzsgő madárvilágának megfigyelését teszi lehetővé.

Madármegfigyelő a Sáros partján

Madármegfigyelő a Sáros partján

Kilátás a toronyból

Kilátás a toronyból

Az Országos Kékkör Keselyűs után néhány kilométer múlva kilép az erdőterületről, áthalad Szekszárd városon, majd nyomvonala végighalad a Szekszárdi-dombságban található kedvelt kirándulóhelyen, a Sötétvölgyi Parkerdőn, ahol a projekt keretében felújították a Henrik- és a Haramia-forrást, továbbá létesítettek két fedetlen pihenőhelyet is.

Felújított Henrik-forrás

Felújított Henrik-forrás

Felújított Haramia –forrás

Felújított Haramia–forrás

A Haramia-forrásnál a projekt keretében kialakított fedetlen pihenőhelyen kívül tűzrakóhelyek és egy esőbeálló is várja a kirándulókat, túrázókat.

Fedetlen pihenőhely a Haramia-forrásnál

Fedetlen pihenőhely a Haramia-forrásnál

A parkerdőn áthaladó túraútvonal mellett található még játszótér, futópálya, tornapálya és több helyen esőbeálló is, tűzrakóhellyel és erdei bútorokkal, így a környéken túrázó, kiránduló valamennyi korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.

Fedetlen pihenőhely a Sötétvölgyi Parkerdőben

Fedetlen pihenőhely a Sötétvölgyi Parkerdőben