Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását

2015. 06. 01., Szerző: TM, Fotó: TM

A Magyar Természetjáró Szövetség egy workshopon mutatta be szerződéses partnereinek azt az alkalmazását, amely a hivatásos erdészeknek, önkénteseknek és a kirándulóknak segít bejelenteni, ha egy turistaúton valami rendellenességet fedeznek fel.

A Budakeszi Vadaspark szomszédságában található étteremben gyűltek össze azoknak az erdőgazdaságoknak a képviselői, akik már csatlakoztak a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) úgynevezett ranger hálózatához.

Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy megőrizze és javítsa az Országos Kékkör útvonalának állapotát, ami nem kis feladat, hiszen mintegy 2550 kilométernyi jelölt turistaútról van szó.

Önkéntesek is segíthetik az erdészek munkáját

A 249 szakaszra tagolt Kékkört a területileg illetékes erdészetek munkatársai ellenőrzik havonta legalább egyszer, és ha valamilyen rendellenességgel – pl. járhatatlanná vált szakasz, útra dőlt fa, megrongálódott jelzést stb.) találkoznak, akkor bejelentik annak helyét és intézkednek, hogy mielőbb megoldódjon a probléma. A tervek szerint a hivatásos erdészek munkáját az MTSZ tagszervezeteinek önkéntesei is segíthetik azzal, hogy csatlakozhatnak az állagmegóvó ranger hálózathoz, amelynek megszervezését és fejlesztését a Pilisi Parkerdő Zrt-t végzi.

_mg_9394

A turistautakon felfedezett hibák bejelentésében és rögzítésében lesz nagy segítség az MTSZ legújabb informatikai fejlesztése, amely a már jól ismert Természetjárók Térinformatikai Rendszerének, azaz a TTR-nek egy új funkciója, ez pedig a ranger modul” – mondta az új fejlesztést bemutató rendezvényen Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója.

Az Európai Uniós forrásból fejlesztett TTRmAPP nevű ingyenesen letölthető applikációval pillanatok alatt bejelenthető egy-egy anomália, ráadásul ezt nem csak a rangerek tehetik meg, hanem bárki.

Az MTSZ igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elmúlt időszakban rengeteget fejlesztettek a mobil alkalmazáson, egyebek mellett javult a program hatékonysága, csökkent a mérete és hamarosan – az androidos platform mellett – IOS-en is elérhető lesz.

Nagyon szeretnénk, ha a tagszervezeteinkből minél többen csatlakoznánakönkéntesként a ranger hálózathoz, hogy segítsék az erre a feladatra delegált erdészek munkáját” – mondta Győri Tamás József, aki hozzátette, hogy a rendszer leghatékonyabb működéséhez elengedhetetlen a természetjárók aktivitása is. „A legutóbbi Te Szedd a Kéken! szemétgyűjtési akciónkhoz több, mint négyezer önkéntes csatlakozott, ami jól mutatja, hogy sokaknak szívügye a turistautak állagának, és ezzel együtt a természeti értékeink megóvása. Bízunk benne, hogy a most bemutatott fejlesztésünkkel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megőrizzük az uniós támogatással felújított Országos Kékkör útvonalának állapotát.

Hogy működik a TTRmAPP új, hibabejelentő funkciója?

2

A természetjárók között már jól ismert applikáció egy új funkcióval bővült, így bárki könnyedén bejelentheti, ha valami problémával találkozik egy jelölt turistaúton. A „Rendellenesség” menüpontot kiválasztva a Járhatatlan út, Kidőlt fa, Útjelzés hiánya és Egyéb probléma közül kell kiválasztani a megfelelőt, majd rövid leírás és fotó is készíthető a problémáról, amelynek pontos helyét GPS koordinátákkal rögzíti a program. Abban az esetben, ha az adott helyen nincs mobilhálózat elérés, az applikáció elmenti az adatokat és az első hálózati elérésnél tölti fel a bejelentést.