A Természetjárók Térinformatikai Rendszere

2015. 10. 27., Szerző: Turista Magazin

A Magyar Természetjáró Szövetség webes térinformatikai rendszere, illetve az ehhez kapcsolódó, sokoldalú mobilapplikáció lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényei szerint tervezze meg a túráját, érdekes helyek sokaságát érintve. Paár Ferenc, az MTSZ GIS Laboratórium szakmai vezetője a rendszer létrehozásáról és hátteréről mesélt.

Mi pontosan a Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR)?

A TTR az MTSZ saját komplex webes térinformatikai rendszere, amely alkalmas a precíziós terepi felmérési adatok előállítására és fogadására, azok feldolgozására, publikálására és alkalmazásokba ágyazására. Felhasználói felületén böngészhetünk jelzett turistautak, tanösvények és érdekes helyek (POI-k) sokasága között, utóbbiak körében találunk éttermeket, szálláshelyeket, parkolókat, vasúti és autóbusz-megállókat, pecsételőhelyeket, élelmiszerüzleteket, pihenőhelyeket, esőbeállókat, természeti és kulturális látnivalókat, bemutatóhelyeket és szolgáltatásokat a hozzájuk tartozó szöveges leírásokkal és fotókkal együtt. Igényeink szerint tervezhetjük túránkat a turistaút-hálózaton, útvonalunkat feltölthetjük okostelefonunkra, GPS-ünkre, de a szükséges térképkivágatot az itinerrel együtt ki is nyomtathatjuk. A TTR nem csupán a turistáknak szól, hanem a turistautak hiteles nyilvántartásának és a karbantartás megszervezésének nagyon fontos eszköze.

Screenshot_2015-05-28-11-22-20

Mi volt az MTSZ célja a fejlesztéssel?

A szövetség célkitűzése, hogy nemzetközi színvonalú infrastruktúrát tudjon felállítani és fenntartani a hazai belföldi turizmus fellendítésére. A TTR lehetővé teszi, hogy a földrajzi helyek, turisztikai attrakciók és szolgáltatások ne elszigetelten, hanem összekapcsoltan legyenek bemutathatók és felfedezhetők. Mindez növeli az adott környéken eltöltött vendégéjszakák számát, így gazdasági hasznot is generálhat. Hazánk ráadásul számos olyan térséggel, világörökségi helyszínnel rendelkezik, amely a külföldi túrázók számára is sokrétű vonzerővel bír. A bakancsos, illetve a vízi turizmus ugyanakkor külön szubkultúrát alkot a nyugati társadalmakban, és alapvetően pozitív értékrend és egészséges életmód kapcsolódik hozzá. Az MTSZ számára fontos, hogy ez a társadalmi csoport minél szélesebb legyen, és egyre több, amúgy mostohán kezelt tájunk kaphasson megérdemelt figyelmet. Mindamellett a szervezet törekszik arra is, hogy a turistaság hagyományos értékei korunk információs világában is fennmaradjanak és érvényre jussanak. Mindezt térinformatikai rendszer nélkül lehetetlen lenne megvalósítani.

Hogyan jött létre a rendszer?

A szoftverfejlesztésről külsős cégek gondoskodnak. Egy térinformatikai projektnek azonban csak a töredékét jelenti a szükséges hardver és szoftver biztosítása: a földrajzi információs rendszer (GIS) legértékesebb elemei maguk az adatok. Persze hiábavalók az adatok és az azt karbantartó szakembergárda, ha a szoftver vagy a hardver hiányosságai, korlátai akadályozzák a munkát. Emiatt a fejlesztők vállán nagy felelősség nyugszik. Mi, elemzők, a szoftverek tesztelése mellett a térbeli információk adatbázisokba szervezését végezzük. Az adatnyerés elsődleges és legpontosabb módja ebben az esetben a terepi felmérés. A beérkező nyers adatokat meg kell tisztítanunk a mérési hibáktól, zajoktól, mielőtt rendszereznénk őket. Az adatnyerés másik nélkülözhetetlen módja az elemzés, amelynek lényege, hogy meglevő adatok felhasználásával a szükséges logikai összefüggések mentén új információkat vezetünk le, és azokat a térképen ábrázoljuk.

TTR screenshoot

Mit kell tudni a webalkalmazásról és a mobilapplikációról? Hogyan működnek ezek, milyen funkcióik vannak?

A TTR-szoftver fő komponense a webalkalmazás, amely két egységből, egy publikus túrainformációs és a karbantartást, illetve tartalomkezelést lehetővé tevő irodai alrendszerből épül fel. A web- és a mobilalkalmazás kommunikálnak egymással. A ttrmap.hu oldalon a túrainformációs alrendszerhez lehet hozzáférni, itt szabadon böngészhetünk jármódok szerinti térképi tartalmak, POI-k, útvonalak és túrák között, és megtervezhetjük a saját túránkat is, összesítve a leíró adatokat. A mobilapplikáció felhasználói funkcióköre egyelőre bővebb ennél: jelzi az aktuális pozíciónkat, végezhetünk optimalizált útvonaltervezést részletes itinerrel ellátva, rögzíthetjük a nyomvonalunkat, saját POI-kat vehetünk fel, fényképeket csatolhatunk mellé. Az alkalmazás méri a megtett távolságot, a leküzdött szintkülönbséget, a menetidőt, a sebességet, sőt, megbecsüli az elégetett kalóriamennyiséget is. A legjelentősebb funkcionális átfedést a terepi rendellenességek bejelentését lehetővé tevő felület adja. Itt a térképen megjelölhetjük a probléma pozícióját, tájékoztathatjuk az MTSZ-t a rendellenesség típusáról. Lehetőség van fényképet is mellékelni a részletesebb leírás mellé. Az útvonalak, tereptárgyak fizikai karbantartásáért felelős kolléga ennek köszönhetően koordinálni tudja a szükséges intézkedéseket, hogy az adott akadály minél hamarabb elháruljon.

Miért érdemes a TTRmAPP-ot választani?

A jelenleg hozzáférhető mobilapplikációk közül ez az egyetlen magyar nyelvű alkalmazás, amelyhez fejlett térképi funkciók is tartoznak a szöveges és képi tartalmakon túlmenően. A TTRmAPP külön erénye, hogy egy összetett rendszer részét képezi, a webalkalmazásban frissített információk szinkronizálódnak mobilra is. Nem mellékes az a tény sem, hogy a TTRmAPP ingyenesen letölthető.

2015'09'10_MTSZ_portrek_011Név: Paár Ferenc

Titulus: az MTSZ GIS Laboratórium szakmai vezetője

MTSZ-munkaviszony kezdete: 2013

Geoinformatikai elemző, archeológus

2006 óta folyamatosan vesz részt terepi kutatási projektekben.

Hobbi: gyalogtúrázás, régészeti topográfia, ősi építmények, sáncok, földvárak kutatása és elemzése